magyar  english  deutche            RSS
HU > Hírek > 

Emberi sorsok az embertelenségben

Írta: Nagy Iván
2014-06-03 08:24
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

Holocaust Szekszárdon címmel nyílt emlékkiállítás a MNL Tolna Megyei Levéltárában pénteken délelőtt.

 

 

Az eseményről a Duna tévé által készített HOLOKAUSZT KIÁLLÍTÁS A Tolna Megyei Levéltárban című DVD levéltárunkban megtalálható és megtekinthető !

 


Dr. Várady Zoltán, a megyei levéltár igazgatója köszöntötte a vendégeket, és ajánlotta figyelmükbe a kiállítást. Mint elmondta, ezzel a kamara-kiállítással kapcsolódnak ahhoz az országos program-sorozathoz, amelyet a Holocaust 70. évfordulója alkalmából tartanak 2014-ben.

Friedmann Tamás, a Szekszárdi Zsidó Hitközség elnöke, mint Holocaust-túlélők gyermeke, személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal. Mint hangsúlyozta, hetven évvel a történtek után nem a sajnálkozás a cél, hanem az előremutatás. Az, hogy a Holocaust történetét, eseményeit megismerjék az emberek, különösen a fiatalok, és megértsék, hová vezethet a szélsőségesség. Meg kell ismerniük a történeteket és át kell érezniük ahhoz, hogy soha többé ne fordulhasson elő.

A megnyitót követően Ruzsa Éva főlevéltáros, a kiállítás rendezője tartott ismertetőt az összegyűjtött anyagból. Mint mondta, ez nemcsak a szekszárdi zsidóság, hanem Szekszárd története is egyben, amely személyes iratokon, sorsokon, könyörületen és kapzsiságon keresztül mutat be egy embertelen korszakot.

 

TEOL.hu cikke az eseményről